15. března 2013

Život není černobílý

Ahoj, moji milí :)

Dnes mám pro Vás recenzi na dílo Černobílý svět od autorky Kathryn Stockettové. 

Záměrně neříkám, jestli budu mluvit o knize nebo o stejnojmenném filmu. Protože obojí je dobré. Co dobré, přímo skvělé. A je to jedna z nejzdařilejších filmových adaptací, co jsem kdy viděla/četla. Film mě dostal ještě o něco víc. Protože přeci jenom je rozdíl, když o něčem "jen" slyšíte (čtete to), nebo když to "zažijete" (vidíte na vlastní oči). 

Eugenia "Skeeter" Phellanová touží stát se novinářkou. Je to vůbec taková "černá ovce". Zatímco její nejlepší přtítelkyně Hilly a Elizabeth jsou vdané a mají děti, Skeeter je příliš vysoká, hubená a ambiciózní, než aby se o ni nějaký muž zajímal. A k tomu ty příšerné vlasy! Ale zatímco ona je takhle docela spokojená, její matka neustále kuje pikle, jak Skeeter dostat pod čepec. 

Ale svět 60. let v americkém městečku Jacksonu v Mississippi se neskládá jen z bohatých povrchních paniček. Další obyvatelky, ač jsou pro své zaměstnavatele téměř neviditelné, jsou neméně důležité. Chůvy. Hospodyně. Pomocnice. Všechny bez výjimky černé. Jsou to ony, kdo ukládá děti ke spánku a učí je chodit na nočník. Jsou to ony, kdo vaří a peče, aby jejich paničky mohly pořádat svá bridžová setkání. A přesto jsou nedoceněné a bílí jimi pohrdají. 

I rodina Skeeter měla svoji služebnou, Constantine. Ale když se Skeeter vrátila domů ze studií, byla Constatntine pryč. A nikdo nechtěl říct proč.

Nebudu toho k ději moc prozrazovat, protože tohle stojí za to číst a vidět na vlastní oči :)

Jak už jsem řekla, film je výborně ztvárněný a Emma Stone v roli Skeeter nemá chybu. Vlastně mi při čtení dělalo trošku problémy uvědomovat si, že všechny ty bílé paničky jsou vlastně ve věku teprve okolo dvaceti let. Ve filmu všechno vyzní mnohem výrazněji. 

Rozhodně Vám doporučuji si na tenhle kousek udělat čas. A nejlépe si nejdříve přečíst knihu a potom se podívat na film. Určitě nebudete zklamaní ani v jednom případě!


A co Vy? Už jste Černobílý svět viděli nebo četli? 

2 komentáře:

  1. Nikdy jsem nečetla ani neviděla, ale určitě se na film podívám :).

    OdpovědětVymazat