24. listopadu 2012

Tisíc dnů Anny

Ahoj, 
dnes mám pro Vás recenzi filmu Králova přízeň (The Other Boleyn Girl). Musím se přiznat, že tyhle "moderní" historické filmy mám ráda. Ve škole jsem dějepis moc nehltala, proto si takhle "doplňuji vzdělání". 

Příběh Anny Boleynové, jak je vylíčen v tomto filmu, se opírá o skutečnost. Nebo to aspoň tvrdí historické prameny. Kdyby to byla čistá fikce, tak nikdy neuvěřím, jak snadno se dá zmanipulovat samotný král! Skoro to vypadá, jako by měl nouzi o milenky a tak je vydán na milost a nemilost Boleynovic rodině :) 


Marry a Anna Boleynovy jsou sestry. Žijí se svým otcem, sirem Thomasem Boleynem, matkou Alžbětou Howardovou a mladším bratrem Jiřím na venkově. Už jako dítě je Mary zaslíbená siru Williamu Careymu. A to přes to, že jeho otec chtěl původně svého syna oženit s mladší ze sester, Annou. Ale podle názoru sira Boleyna je Anna ta průbojnější a má na víc. Kdyby jen tušil, kolik je v jeho slovech pravdy. 

Poslušná Mary se vdá za Williama a zdá se, že mladý pár v sobě najde zalíbení. Ale jejich štěstí nebude mít dlouhého trvání. 

Je obecně známo, že manželství krále Jindřicha VIII. a jeho ženy, Kateřiny Aragonské, není příliš šťastné. Zejména pro to, že královna ještě neporodila mužského dědice. Předpokládá se tedy, že král si najde milenku, která by mu dala syna. A této příležitosti se chtějí chopit sir Boleyn a obzvlášť jeho švagr, vévoda z Norfolku. Když zjistí, že král se svou družinou navštíví jejich panství, zosnovují plán - dají Anně za úkol zaujmout krále. A protože Anna je chytrá a ambiciózní dívka, svého otce poslechne. Bohužel při lovu zapříčiní královo zranění. Jindřich, ačkoliv ho pohledná Anna zaujala, je rozzlobený. A začne si všímat její sestry Mary, která je Anniným opakem. Mary se mu natolik zalíbí, že se rozhodne z ní udělat dvorní dámu své ženy, královny Kateřiny, aby ji měl stále na blízku. Mary se brání. Miluje svého muže a rozhodně se nechce stát královou milenkou, navíc na úkor své sestry. Anna je poslána do Francie, protože otec jí vyčítá, co se stalo. 

Nakonec Mary podlehne nátlaku a vydává se ke královskému dvoru. Jak se dá očekávat, nakonec je z ní i králova milenka, i když se ze začátku urputně brání. Postupem času se do Jindřicha zamiluje a dokonce s ním čeká dítě. Ale v tu chvíli o ni král ztratí zájem. Sir Boleyn cítí, že Maryino postavení je ohroženo a přikáže Anně vrátit se z Francie a vydat se ke dvoru, aby králi připomínala sestru. Ale Anna má svoje plány...

Pokud znáte historii lépe, než já, tak víte, že se Anna nakonec stala anglickou královnou. Ale předcházelo tomu mnoho nesnází a její triumf trval jen krátce. 

Co se filmu týče, vlastně jsem doufala, že mě zajme trochu víc. Mary v podání Scarlett Johannson mi byla nesympatická - i když jsem jí tu naivku docela věřila. Natalii Portman svoji Annu, která byla napůl mrcha a napůl nešťastná, ztvárnila výborně. Obzvlášť ke konci mi připomínala vyšinutou primabalerínu z Černé labutě. Co se týče krále, tak Eric Bana se mi jako Jindřich líbí. V historických kostýmech to tolik nevynikne, ale při scéně, kdy si svléká košili, je vidět, že jej to prostě kus chlapa :) :)  V roli Kateřiny zazářila Ana Torrent - ona věděla, že to s Jindřichem nedopadne dobře! Postavy se chovají zdánlivě nepochopitelně - obzvlášť Mary, která se pořád nemůže rozhodnout, zda miluje více krále nebo svoji sestru. Nebo spíš, komu radši odpustí, že ji zradil. Anna si jde naopak za svým doslova přes mrtvoly. Zvláštní je, že obě sestry se ze začátku vehementně brání stát se královou milenkou a nakonec mu obě podlehnou. Jindřich to evidentně s ženami uměl :) Líbí se mi vyobrazení kontrastního chování krále k oběma sestrám - na Mary, kterou si sám vybral, je zprvu velmi něžný, potom na ni rychle zapomene, ale ve skutečnosti pro ni má pořád slabost. Oproti tomu ve vztahu k Anně ho ovládá nejprve slepá touha a vášeň a potom už propadá jen zoufalství a nenávisti. Stát se královou milenkou bylo zároveň výsadou i prokletím.

Tohle dílo bych po pravdě zařadila do kategorie filmů k žehlení. Stačí sledovat jen jedním okem a stejně Vám nic podstatného neunikne. A kdyby náhodou ano, i tak je to hlavně líbivá podívaná. 



A co Vy? Máte rádi historické filmy? 

2 komentáře:

  1. Děkuju za tip :) Trailer vypadá dobře a má to i celkem vysoké hodnocení. A k tomu moje slabost pro Anglii... Musím to vidět :)

    OdpovědětVymazat
  2. Není zač :) Doufám, že se Ti to bude líbit :)

    OdpovědětVymazat