8. listopadu 2012

Hubnutí po francouzsku

Ahoj,

jak už jsem se určitě někde zmínila, ráda čtu. Pořád, všude a všechno. Doma, ve vlaku, v čekárně u doktora, na poště, v restauraci, na autobusové zastávce. V téhle rubrice Vám budu přestavovat nejenom knihy, které stojí za to si přečíst - brakem Vás zahrnovat nebudu :) - ale i zajímavé filmy. 


Kniha Francouzky netloustnou, od jak jinak než francouzské spisovatelky Mireille Guilianové Vás pohltí. Aby bylo jasno, jak sama autorka zdůrazňuje, nejedná se o žádný přesný návod, jak zhubnout. Vlastně je to v první řadě knížka o jídle. A o víně. O tom, jak si obojí dopřát dosytosti a přesto zhubnout. Vypadá to nemožně. Ale vtip je právě v té podmínce dosytosti. V knize je srovnáván přístup k hubnutí Američanů - sama Mireille ve Spojených Státech studovala a po návratu domů zjistila, že si vypěstovala negativní stravovací návyky, díky kterým se USA drží na první příčce žebříčku obéznosti - a Francouzů, respektive Francouzek, známých svým kladným vztahem k jídlu. Hlavní myšlenkou je, že největším nesmyslem je trápit se drastickou omezující dietou, která se nikdy nedá vydržet dlouhodobě. Správným postupem, který Mireille poradil rodinný lékař, je nejprve si zapisovat vše, co člověk sní (zdravíme Ing. Havlíčka :) ), poznat své "problémové potraviny" a ty potom omezit na únosnou míru. Další nosnou myšlenkou je to, že když si na jednom místě ubereme, můžeme si jinde rozumně dopřát. Samozřejmostí je důraz kladený na vaření z čerstvým a sezónních potravin. Přístup Francouzek k pohybu je také odlišný od Američanů okupujích tělocvičny. Stačí, když budete vyhledávat dostatek přirozeného pohybu a budete se cítit lépe. 

V knize najdeme příběh Mireille, její rodiny a přítelkyň, rady a triky jak nenásilně změnit svůj styl života a nakonec i několik receptů na zdravá francouzská jídla.

Hlavním mottem knihy je, že jenom postupováním po malých, nenásilných krůčcích můžeme dosáhnout trvalé změny.

Knížka se čte úplně sama, rozhodně se nejedná o nějakou "příručku na hubnutí", vlastně jde více o klasický román, tu a tam prodchnutý radou, jak jednoduše snížit svoji váhu a ještě si přitom skutečně užívat. 

Na tuto knihu navazuje i kuchařka, kterou si určitě musím prolistovat - inspirace na dobré jídlo není nikdy dost a volné pokračování Francouzky umí žít, na které se chystám. 

Doufám, že i Vám se bude kniha líbit stejně jako mně. 



A co Vy? Už jste knihu četli, nebo ji vůbec neznáte? 

2 komentáře:

  1. Tuhle knížku jsem v knihkupectví viděla, ale ještě jsem po ní nesáhla :)
    Mám doma knihu Hubená mrcha, tam je taky spousta rad a faktů, ale když jsem se dostala ke kapitole, kde se ze mě autorky snažily udělat vegetariánku, a to ne zrovna racionálními argumenty, nějak se mi ta knížka zprotivila. Jestli ji někdy dočtu, taky napíšu recenzi :)
    Tahle knížka ale vypadá dobře, jak ji popisuješ, možná si ji nadělím k Vánocům :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, knížka je vážně fajn, je taková hodně vyprávěcí, přečetla jsem ji prakticky na jeden zátah :) Jako vánoční dárek je, myslím, ideální :)

    OdpovědětVymazat