9. listopadu 2012

I doktoři jsou jenom lidé

Ahoj,

ráda bych se s Vámi podělila o recenzi na knihu, ke které je stále aktuální a budu se k ní vždycky vracet.

Román Doktoři amerického autora Ericha Segala vypráví o osudovém přátelství Barneyho Livingstonea a Laury Castellanové, ale nejen o nich. Když se ti dva poprvé potkali, bylo jim pouhých pět let. Rodiny Barneyho a Laury byli nejen sousedé, ale i přátelé a Lauřin tatínek, doktor Castellano tak trochu nahrazoval Barneymu vlastního otce, který odešel do války. Barney a Laura vyrůstají společně bok po boku a v obou se pomalu probouzí odhodlání stát se lékařem. K jejich rozhodnutí přispěje i tragické úmrtí Lauřiny malé sestřičky Ines.


Barneyův otec po návratu z války vlivem svých zranění už nemůže zastávat pozici živitele rodiny a tak tato náročná povinnost padá částečně na Barneyho bedra. Musí se vzdát svého milovaného basketbalu a najde si dočasné místo pomocné síly v lékárně. Při práci získává mnoho cenných zkušeností, které jemu i Lauře pomáhají při náročných přípravách ke studiu medicíny. Doktor Castellano fandí Barneyovu odhodlání, ale svou dceru od studia lékařství odrazuje.

Barney i Laura jsou úspěšně přijati na medicínu a my tak můžeme sledovat nové zajímavé postavy - sympaťáka Bennetta Ladsmanna s tajemnou minulostí, bývalého kněze Hanka Dwyera, svůdnou Grete Andersonovou, Mauryho Eastmanna, ctižádostivého Petera Wymana, samaritána Setha Lazaruse a další. Všichni tito lidé ovlivní Barneyův a Lauřin život.

Knížka je čtivá, na první stránce Vás vtáhne a už nepustí. Opravdu. Okamžitě se vžijete do všech postav, stanou se z nich Vaši přátelé, některé budete obdivovat - mám slabost pro Bennetta - a jiné nesnášet. Budete prožívat osudy doktorů i jejich pacientů. A budete věřit, že se tohle všechno doopravdy stalo.

Tuhle knížku jsem četla mnohokrát. Skoro si myslím, že nejčastěji z mých oblíbených. Strhující děj a skvěle vykreslené postavy se mi nikdy neomrzí. 

Jediné, co Vám na téhle knížce bude vadit je fakt, že skončila. Já osobně bych si mohla číst příběhy těchto doktorů opravdu do nekonečna. 

Všechny knihy Ericha Segala jsou význačné tím, že se vžijete do jejich postav a nechcete je opustit ani na konci příběhu. Doporučuji si předčíst autorovu nejznámější knihu Love story (byla i zfilmována) a její pokračování s názvem Oliverův příběh. 

A teď mě omluvte, nedokážu odolat a odnáším si Doktory na svůj noční stolek...

Malá poznámka nakonec. Knihu Doktoři jsem si poprvé vypůjčila v knihovně. Jednalo se o první vydání od nakladatelství Svoboda-Libertas. Doma mám vydání z roku 1998 od nakladatelství Lucka a tato verze bohužel obsahuje mnoho stylistických chyb, špatnou interpunkci atd. Doufám, že v nejposlednějším vydání z roku 2006 od stejnojmenného nakladatelství už byly tyto chyby odstraněny.

P.S. Je vidět, že knížka opravdu neleží v knihovně ladem :)



Žádné komentáře:

Okomentovat