13. listopadu 2012

Romeo a Julie po egyptsku

Ahoj,

dnes bych se s Vámi ráda podělila o svoje dojmy z muzikálu Aida. 

Předem říkám, že jsem lístek dostala, jinak bych si sama rozhodně vybrala z repertoáru Karlínského divadla jiný kousek. Ale co už. Darovanému koni... znáte to :) 

Nejdříve něco málo k ději. Radames je Egyptský válečník a budoucí manžel faraonovy dcery, princezny Amneris. Jeho životem je válka a nijak zvlášť netouží stát se novým králem, i když jsou s Amneris zasnoubeni už devět let a znají se od dětství. Ale je tu ještě jeho otec, lstivý a ctižádostivý Zoser, který spřádá své podlé plány.


Při jedné ze svých válečných výprav proti znepřátelené Núbii, zajme Radamesovo vojsko skupinu žen, které se procházely podél Nilu. Když je chtějí spoutat a odvést na práci do dolů, jedna z dívek vytrhne vojákovi meč a pokouší se ostatní osvobodit. Postaví se i samotnému Radamesovi, na kterého udělá její odvaha a také krása velký dojem. Ženy jsou odvedeny do Núbijského tábora, kde pomáhají s úrodou a Radames se rozhodne, že Aidu, jak se statečná dívka jmenuje, věnuje princezně Amneris jako svůj dar z cest. Netuší ale, že Aida je ve skutečnosti Núbijská princezna. 

Aida se stává služebnou princezny, která je trošku výstřední, zajímá se ze všeho nejvíc o módu a svůj vzhled a těší se na připravovanou svatbu. Ale její city vůči Radamesovi zůstávají neopětovány. Aidě pomáhá její přítel z dětství Mereb, který je také ve službách Egyptského krále.

Nebudu Vám prozrazovat celý děj, i když je vlastně jasné, jak to dopadne, nebo ne? Nechce se překvapit :)

Co je rozhodně na tomto představení (a počítám, že i na ostatních v Karlíně) unikátní, je živý orchestr, ukrytý z části pod pódiem. Živá hudba je prostě jedinečná. Děj mě tak úplně nevtáhnul, od začátku bylo jasné, že to prostě nemůže skončit jinak, než špatně, ať už se hlavní postavy rozhodnout jakkoliv. Postava Aidy (Dasha/Kamila Nývltová) to má těžké. I když se snaží zachovat si chladnou hlavu, její city k Radamesovi převálcují zdravý rozum. I když má pochopitelně nejvíc prostoru, přijde mi, že od začátku do konce tak nějak jenom trpí a všechna klíčová rozhodnutí dělá jen tak mimochodem. Ale celkově se mi výkon zpěvačky Dashi líbil, má hlas jako zvon, který úžasně vyznívá třeba ve společné písni v Núbijském táboře na konci první části představení. Tohle číslo se mi líbilo nejvíc, úplně při něm běhá mráz po zádech. Některá taneční a pěvecká čísla mi přišla někdy trošku moc výstřední - což se týká hlavně Radamesova otce a jeho družiny - muselo je stát ohromné úsilí tančit ve svých kostýmech, které ze všeho nejvíc připomínaly dlouhé šaty. Postava Radamese (Marián Vojtko/Václav Noid Bárta) mi nepřišla dvakrát moc sympatická, ani nevím proč. Amneris Lucie Bílé měla spoustu vtipných a odlehčujících scén s neuvěřitelnými kostýmy. 

Hudbu na motivy původní opery od Giuseppe Verdiho v originále složil Elton John, text napsal Tim Rice. Muzikál Aida byl původně uveden v roce 2000 na Brodwayi a získal řadu prestižních ocenění. 

Kromě pár opravdu vtipných momentů - převážně v podání postavy Amneris a jedné nebo dvou písní mně muzikál tak úplně za srdce nechytil. Dokonce  mi přišlo, že na muzikál se v představení trošku moc mluvilo a méně zpívalo a tančilo. Každopádně Karlínské divadlo je nádherné a určitě stojí za návštěvu.

Více informací můžete najít na webu Karlínského divadla tady


A co Vy? Máte rádi muzikály? 

Žádné komentáře:

Okomentovat