3. května 2013

Tajemné jezero

Ahoj, moji milí!

Dnes si dáme po dlouhé době jeden článek na téma kultura. Trošku se stydím, ale v poslední době stíhám leda tak Zoufalém manželky u žehlení... :) Tuhle knihu jsem četla už kdysi dávno, ráda se k ní vracím a všichni, kteří ji četli, se mnou souhlasí, že rozhodně stojí za to :)


Tajemné jezero - Maeve Binchy


Oficiální anotace:

Na břehu rozlehlého jezera na irském venkově leží typické malé městečko - Lough Glass. Žije si klidně a mírumilovně, všichni se tu znají, děti chodí do jedné školy, prožívají pravní strasti a slasti, první milostná dobrodružství. Místní obyvatelé pokojně plní své každodenní povinnosti, postupně rezignují na své mladické touhy a sny... Jen krásná a smutná manželka místního lékarníka Helen McMahonová jako by sem nepatřila. I když žije v naprvní pohled šťastném manželství a miluje své děti, občas ji dcerka zahlédne jak o samotě pláče... A právě Helen se jednoho bouřlivého večera utopila v jezeře. Tragédie městečkem otřásla. Brzy se však začínají objevovat pověsti, že nešlo o nehodu... Do Londýna přijíždí mladý pár novomanželů a zjevně prožívá šťastné období líbánek. Mladou paní však něco trápí. Záhy vychází pravda najevo. Helen opustila rodinu a odešla se svým dávným milencem. Nedokáže však hodit minulost za hlavu, stýská se jí po dětech, není jí dáno zapomenout. A nakonec neodolá...

Úvod do děje jsem Vám vytáhla z oficiálního popisu. Ale nebojte se, v knize se toho odehraje mnohem, mnohem víc! Vtáhne Vás do děje hned od první stránky, je čtivá a poutavá. Seznamujeme se všemi obyvateli městečka Lough Glass - rodina McMahonových, Kellyových, Sullivanových, O´Brienových, sestra Madeline... Jejich poklidné životy navždy změní tragická nehoda Helen McMahonové, se kterou se každý člen rodiny vyrovnává po svém. A když už se zdá, že to nejhorší je za nimi, ukáže se, že to není tak docela pravda...

Příběh je vyprávěn ve třetí osobě, hlavními postavami jsou Kit McMahonová a její matka. V knize je vidět ostrý kontrast trošku nudného, ale bezpečného a domácího irského městečka a vzrušujícího, nicméně anonymního života v Londýně plného možností. 

Proč byla Helen tak nešťastná? Dokáže zapomenout na své děti? A co se stane, když vyjde najevo, že nezemřela? 

Pokud máte rádi poutavé romány o hledání té správné životní cesty, určitě si Tajemné jezero přečtěte!


Dnešní recenze je trošku jiná, než ty předchozí. Ale myslím si, že u dobrých knih je škoda prozrazovat toho příliš o ději a asi nejlepší doporučení, které Vám můžu dát je - Přečtěte si to! :)

4 komentáře:

  1. To vypadá zajímavě! Rozhodně, až nebudu muset číst hromadu literatury ke zkouškám, bych se na to ráda podívala blíže... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejen vypadá, ono to JE zajímavé :) A hlavně hodně čtivé, doslova jsem to hltala :)

      Vymazat
  2. Taaak, před chvílí jsem Ti pochválila blog a už to začíná, už budu díky Tobě utrácet. Ach jo :D. Zaujalo mě to a knižní recenze vítám, příjemná změna a doufám, že to není poslední tip na knížku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, úplně se červenám :) Když mrkneš ke mně do záložky kultura, už tam pár knížek (a filmů) je :) Určitě ještě přibudou :)

      Vymazat