28. srpna 2013

Oživlé dějiny

Ahoj, moji milí :)

Tak jsem po dlouhé době zase měla možnost vidět nějaký ten film - a trefil se mi do nálady, proto jsem se rozhodla Vám o něm poreferovat.

Noc v muzeu

Noc v muzeu (Night in the Museum, 2006) je sice snímek poněkud staršího data, ale myslím, že mu to na půbvabu neubírá.

Larry Daley (Ben Stiller) je životní smolař, který neustále mění zaměstnání i bydliště, což se pochopitelně nelíbí jeho bývalé manželce, která je toho názoru, že neustálé stěhování má špatný vliv na jejich syna Nickyho. Když se dozví, že Larry opět přišel o místo, nechce, aby se se synem dál vídal. Larry je proto šťastný, když získá místo nočního hlídače v Přírodovědném muzeu, které na první pohled tím nejnudnějším a nejklidnějším místem na světe. Tedy přesně do okamžiku, než zapadne slunce...

Dá se tušit, že komedii o oživlých muzejních exponátech je třeba brát s nadhledem. Tyranossaurus Rex, který aportuje svoje vlastní žebro, Hunský vůdce Attila (který mimochodem vůbec není podobný Gerardu Buttlerovi z filmu Attila :) ), který svým protivníkům s oblibou trhá končetiny (aspoň maličko :) ), neandrtálci závislí na pěně z hasicího přístroje a nebo třeba 26. americký prezident Teddy Roosevelt, který je stejně moudrý a statečný jako jeho živá předloha skýtají mnoho prostoru pro absurdní, leč vtipné situace, o které není ve filmu nouze. 

Po slabším začátku se film slušně rozjede - vlastně by se dalo říct, že to, co se děje přes den je nuda a ten správný odvaz nastává až se soumrakem. Ukočírovat všechny oživlé exponáty tak, aby spolu vycházely je úkol nelehký a zdá se, že hlavní hrdina na to nestačí. Ono podpálit expozici jeskyních lidí si přímo říká o vyhazov! Larry navíc zjistí, že bývalí noční hlídači se snaží muzeum vykrást a aby tomu zabránil, musí požádat o pomoc své nové, vskutku neobvyklé přátele. 

Když si přečtete pár recenzí dozvíte se, že film je nudný a vhodný leda tak pro děti do deseti let. A nebo pro někoho, kdo se chce prostě jen bavit, nepřemýšlet, nechat se unášet bláznivým dějem a nebo prostě jen nějak zabít jedno deštivé odpoledne, tak jako já. Takže pokud se dokážete srovnat s tím, že tenhle film Vás prostě "jenom" pobaví, směle do toho, myslím, že nebudete litovat :) :)

Za zmínku stojí také fajn sountrack, který dodává filmu ten správný švih a připomíná dávné oblíbené hity, které ale rozhodně nestárnou.


A co Vy? Máte rádi oddechovky?

Žádné komentáře:

Okomentovat