1. listopadu 2016

Manželky - Táňa Keleová-Vasilková

Ahoj, moji milí :)

Podzim je ideální čas na to, zalézt si do postele s nějakou pěknou knížkou. A protože inspirace na zajímavé čtení není nikdy dost, mám pro vás další recenzi.

Předem musím říct, že tohle není knížka pro každého. A to z jednoho prostého důvodu - tu hlubokou pravdu, která je v ní ukrytá, člověk docení, až když se ho to opravdu týká. Protože do té doby si říká, že jemu se tohle určitě nestane :)

Pokud si ale přestavujete nějaký napínavý a strhují příběh, tak vás musím vyvést z omylu. Kniha vypráví o čtyřech "hrdinkách" - Diana má tři děti, čtvrté na cestě a manžela, který se má co otáčet, aby rozrůstající rodinu zabezpečil. Není tedy divu, že mu na pomoc manželce s domácností nezbývá čas ani energie. Ale na druhou stranu, i Diana má pravdu v tom, že nemůže všechno zvládat sama. Oproti tomu Martina, mladá a sympatická lékařka, je sama. Nemá stálého partnera ani děti. Což jí vlastně vyhovuje. Nebo si to alespoň myslí. Iva je v roli ženy v domácnosti a hlavně mámy malé Viktorky spokojená. Dokonce tak moc, že by si místo návratu do práce po mateřské přála další dítě. Ale její manžel s ní příliš nesouhlasí a Iva se radši přizpůsobí, než aby bojovala. Což se nedá říct o úspěšné módní návrhářce Michaele, která má skvělou kariéru, dceru Silvii, spoustu energie do života - a manžela, se kterým si vlastně už vůbec nerozumí....

V každodenních malých bojích a útrapách čtyř žen se pozná snad každá máma a manželka. Vždyť téměř vždycky chce člověk ještě trochu víc než to, co má...

Knížka je hodně čtivá, děj je spíše pozvolný, ale plynulý, i když není nouze i o zásadnější zvraty. Ve vyprávění se střídají všechny čtyři hlavní postavy, dozvídáme se hodně i z jejich minulosti. 

Jediná moje výtka směřuje k tomu, že knížka tak úplně neodráží dnešní realitu - takže když svobodná žena oznámí, že je těhotná, tak reakce všech v jejím okolí zní - Ty ses vdala? Jako by děti nosil čáp až po svatbě :) :) 




P.S. Rozhodně bych vám knížku doporučila jako vánoční dárek pro maminku :)

Žádné komentáře:

Okomentovat